Her finner du som pasient nyttig informasjon etter en operasjon.

Etter kirurgiske inngrep i munnhulen

IKKE SPIS,DRIKK ELLER SKYLL DE FØRSTE 2 TIMENE ETTER OPERASJONEN

SMERTE

Når bedøvelsen går ut oppstår ofte smerte, som vanligvis er mest intensiv de første timene. Bruk smertestillende tabletter, f.eks 500 mg Paracet og 400 mg Ibux sammen.

BLØDNING

Det er normalt at såret blør et par døgn. Skyll aldri med vann når det blør. Økt blødning stoppes enklest ved trykk; bit f.eks. hardt sammen på en kompress eller rent lommetørkle som rulles sammen og legges over det blødende området

Hold fingre og tunge borte fra det kirurgiske området. Ved ny blødning, repeter overstående. Ligg ikke ned når det blør, men sitt mens du biter på kompressen.

BLÅMERKER

Etter operasjon oppstår det iblant blåmerker i ansiktet. Blåmerkene forsvinner etter ca en uke.

HEVELSE

Normalt oppstår hevelse i munnen så vel som i ansiktet. Denne hevelse når sitt maksimum etter 2 til 3 dager og forsvinner vanligvis etter en uke. Hevelsen minskes med is -omslag på utsiden av det kirurgiske området de første 24 timene. Om det oppstår hevelse nedover halsen, ta kontakt med nærmeste sykehus eller ring 113.

VANSKELIG Å GAPE

Etter noen typer operasjoner oppstår det en grad av stivhet i kjevemusklene som gjør det vanskelig å gape så høyt som vanlig. Dette er en normal reaksjon,og trenger vanligvis ingen behandling. Besværet forsvinner som regel etter 1 til 2 uker. – enda raskere ved gapebevegelser hver dag.

FEBER

De første døgnene etter operasjonen kan kroppstemperaturen være noe forhøyet. Dersom temperaturen stiger ytterligere det påfølgende døgn, ta kontakt.

MAT

Selv om det kan være vanskelig å spise, er det viktig at kroppen blir tilført tilstrekkelig næring i tilhelingsperioden. Føden bør være flytende eller halvfast. Unngå varm mat, maten skal være lunken. Unngå sterkt krydret mat, nøtter, popkorn, chips og frø. Unngå også hard mat.

MUNNHYGIENE

God sårheling krever god munnhygiene. Bruk tannbørste som vanlig i den ikke opererte delen av munnen, men ytterst forsiktig i operasjonsområdet de første døgn etter operasjonen.

Skyll munnen morgen og kveld med Corsodyl i 10 dager.

FYSISK AKTIVITET

Unngå tungt arbeide eller hard fysisk aktivitet de første par dager. Unngå eller minsk forbruket av å røyke eller bruken av snus i en uke etter inngrepet da det nedsetter sårtilhelingen og øker risikoen for nye problemer.

Om noe, som faller utenfor beskrivningen av det normale forløpet etter operasjonen, skal det tas kontakt med ordinær eller vakthavende tannlege.

Økende smerte 3.døgn kombinert med ille smak og lukt (behov for antibiotika)

Rennende og pulserende blødning som ikke stopper etter gjentatt bruk av kompress og is på utsiden, med kompress totalt dynket i blod og munnhulen som fylles med blod raskt.(mindre blod blandet med spytt er ikke det samme som blødning)